Erquy, de hoofdstad van de sint-jakobsschelp
Contacteer ons op +33(0)2 96 72 24 65 of op camping@saintpabu.com
Terug

Erquy, de hoofdstad van de sint-jakobsschelp

In de Côtes-d'Armor in Bretagne is de Sint-Jakobsschelpvisserij de belangrijkste activiteit van de haven van Erquy. Sint-Jacobsschelp, die voor de kust van Saint-Brieuc wordt gevangen, is een zeer geliefd schelpdier bij fijnproevers.

De Sint-Jacobsschelp, het witte goud van de Baai van Saint-Brieuc

Erquy is een van de drie belangrijkste vissershavens, uitgedrukt in tonnage, waar jakobsschelpen door boten worden aangevoerd. Bijna 50% van de nationale productie vindt plaats in de baai van Saint-Brieuc, in het noorden van de regio Bretagne. Dat is 3.000 ton op de veiling aangevoerde sint-jakobsschelpen.

Een delicaat en verfijnd gerecht, zeer gewaardeerd door gastronomen

Zowel in de noot als in de schelp is de Sint-Jacobsschelp (Pectem Maximus) een verfijnd gerecht dat zeer in trek is bij liefhebbers van zeevruchten en fijnproevers. Het vruchtvlees is fijn, smeltend en zeer smakelijk. Hij kan rauw worden gegeten, in tartaar, carpaccio, ceviche of sashimi. Sint-Jakobsschelp is ook heerlijk gekookt, gebakken, gegrild, gepocheerd, gegratineerd of geroosterd. En vooral bereid op de Bretonse manier, op een meer traditionele manier, met uien, sjalotten en witte wijn, bedekt met paneermeel. Een recept dat je smaakpapillen naar Bretagne doet reizen!

Met of zonder koraal?

Sint-Jakobsschelp is tweeslachtig, dat wil zeggen dat hij zowel mannelijk als vrouwelijk is. Hij heeft een unieke geslachtsklier, het koraal, met een wit (mannelijk) en een oranje (vrouwelijk) deel. Maar zoek niet naar koraal in verse Erquy walnoten, want dat zit er niet in! Wanneer het in oktober wordt bevist, is de voortplantingsperiode voorbij en is het koraal verdwenen.

Hoe worden sint-jakobsschelpen gevangen?

De sint-jakobsschelp wordt gevangen met een dreg, een grote hark die de oceaanbodem afschraapt. Aan boord van de boten sorteren de vissers de sint-jakobsschelpen één voor één. Alle jakobsschelpen die niet de wettelijke maat (10,2 cm) hebben, worden teruggegooid in zee. Het is de bedoeling de jonge jakobsschelpen de tijd te geven zich voort te planten en de bestanden te vernieuwen. Het vissen op sint-jakobsschelp is sterk gereglementeerd: twee dagen vissen per week gedurende 45 minuten per dag.

Bezoek de vismarkt van Erquy

Profiteer van uw vakantie in Erquy om het uitladen van de schelpen in de haven te zien. De veiling is voorbehouden voor professionals, maar toeristen mogen ook komen. In de zomer en tijdens de schoolvakanties worden rondleidingen georganiseerd. Verzamelen om 6.30 uur voor de toegangspoort van de havenveiling. Vergeet niet om warme kleren mee te nemen.

Het Sint-Jakobsschelpfestival

Elk jaar in april organiseren de havens van Erquy, Saint-Quay-Portrieux en Loguivy-de-la-mer om beurten het Sint-Jakobsschelpfeest. Vissersdorp, tentoonstellingen, zeewandelingen, muziekevenementen, concerten, fest-noz en natuurlijk het proeven van Sint-Jakobsschelpen staan op het programma van deze twee feestelijke dagen.